lauantai 27. heinäkuuta 2013

SOPP 2013 Part1

 Suuret Oluet Pienet Panimot 2013


Viimeinen lomaviikko meneillään, joten päätin mennä sopp-festareille jo ensimmäisten joukossa heti torstaina 12.00 aikaan. Perjantai, sekä lauantai jää luultavasti osaltani väliin (persaukisuuden ja perheen vuoksi), niin täytyi torstaina poimia ne muutamat mielenkiintoisimmat suuresta maistamattomien oluiden valikoimasta. Noin puoli yhden aikaan saavuin alueelle, missä jo muutamia ihmisiä oli nauttimassa hyvästä säästä ja oluesta. Tyhjään tuoppiin lähdin sitten hakemaan täytettä ja ensimmäisenä siihen laskettiin Eestiläistä Taako Pihtla -olutta. Kerran aikaisemmin maistanut tätä sahdin tapaista kotiolutta, mutta mitään muistiinpanoja ei siitä vielä ollut.

Pihtla
Taako Pihtla Õlu
perinteinen Ale/Sahti
7,6%

Keltianen, samea, sekä niukkavaahtoinen. Tuoksussa hapanta hiivaisuutta ja mietoa sitrusta. Alkoholia paljon maussa, mutta hapanta hedelmäisyyttä, sekä sitrusta myös. Melko vetinen tuntuma, eikä juurikaan makeutta tai hapokkuutta. Ihan mielenkiintoinen olut kylläkin. (28)



Päätin jo aikaisemmin, että pidän annoskoon kaikissa juomissa pienenä (0,2dl), niin pystyn pitää kuntoni mahdollisimman hyvänä ja saan maisteltua mahdollisimman monta päivän aikana. Kun Pihtla oli nakattu huiviin ja lasi huuhdeltu oli seuraavan oluen aika. Nokka kohti Hollolan Hirven kojua, mistä hakisin KiviSahdin. Viime vuonna jäin ilman (myytiin loppuun) ja se vähän ketutti, mutta nyt päätin ottaa tämän jo ensimmäisten joukossa. 


Hollolan Hirvi KiviSahti
KiviSahtia
Sahti
n.6,5%

Punertavanruskea, samea ja täysin vaahdoton. Maltaisen makea tuoksu, missä katajaa, sekä pullahiivaisuutta. Maussa banaania, ruisleipäisyyttä ja happamaa hedelmäisyyttä. Keskitäyteläinen tuntuma, todella makean imelä, eikä lainkaan hapokkuutta tai katkeruutta. Viiipyilevä jälkimaku. Todella hyvä sahti, on hieman toisenlainen, kuin Lammi tai Finlandia. Mäskäyksen loppuvaiheessa mäskiä kuummennetaan punahehkuisilla kivillä, millä kunnioitetaan vanhoja sahtiperinteitä. (36)


Seuraavan oluen kanssa sain pähkäillä hetken, meinaa valikoimaa riitti niin paljon, että meinasi mennä pelkästään arpomisesta kaali sekaisin. Stadin panimolla oli melkein kaikki maistamatta ja monta todella mielenkiintoista uutuutta mm. Waimea Rye Pale Ale, New Zealand Kohatu Oat Pale Ale, Grand Cru bruin, sekä Sour Ale, eli ensin siis Stadin antia harventamaan.. Ensimmäisenä StaPa:lta sai kuitenkin vuoron Stadin X Pale Ale (ilmeisesti sama kuin American X Pale Ale) 

Stadin Panimo X Pale Ale
American Pale Ale
5,6%

Kirkas ja kuparinvärinen. Keskikokoinen ja kestävä vaahto. Hieman tunkkainen tuoksu, mutta sitruksista humalaa löytyi mukavasti. Maussa mukavasti greippistä happamuutta, tukevaa maltaisuutta, sekä ohutta parfyymia. Sopivan luikas ja täyteläisen tuntuinen, miedon hapokas ja pitkä greippinen katkero. Hyvä APA Stadilta, harvemmin joutuu pettymään. (38)

Stadin Panimo Waimea Rye Pale Ale
English Pale Ale
5,3%

Sameahko ja kullankeltainen. Vaahto niukkaa, mutta pitkään pysyvää. Tuoksussa kukkaista humalointia, makeaa maltaisuutta, sekä kevyttä ruisleipäisyyttä. Maussa nopeasti käyvää saippuaisuutta, makeaa mallasta, sekä ruohoista ja kukkaista humalaa. Todella vetinen tuntuma, hapokkuutta kevyesti ja hieman makeutta. Viipyilevää katkeroa lopussa, kuten stadin oluissa tapana olla. Ei kovin kummallinen X Pale Alen jälkeen. Mielellään ottaisi uusintaan. (29)




















Stadin Panimo New Zealand Kohatu Oat Pale Ale
Pacific Pale Ale?
5,3%

Vaalean kultainen, hiven sameahko. Myöskin niukka ja kestävä vaahto. Todella hedelmäisen tuoksuinen, missa raikasta sitrusta, sekä kevyttä maltaisuutta. Kevyen kukkainen ja sitruksinen maku, sekä hieman kevyempi kuin Rye Pale Ale. Tuntumaltaan raikkaan kevyt, runsaammalla hapokkuudella. Lopussa humala vähän tukevampaa. Vähän parempi, kuin edellinen, mutta kumpikaan ei kuitenkaan säväyttänyt. (31)


Stadin Panimo Grand Cru Bruin
9% 
Belgityylinen Vahva ale

Punertavan ruskea ja kirkas, niukalla beigellä vaahdolla. Tuoksussa tummaa hedelmää, tukevaa maltaisuutta, sekä hedelmäistä hiivaisuutta. Maultaan makean ruisleipäinen, kypsää hedelmää ja belgihiivaisuutta. Makea ja täyteläinen tuntuma. Hapokkuutta niukasti ja alkoholi nätisti piilossa. Vahvasti vie Belgiaan. Oikein hyvä ja täyteläinen belgi. (39)


Stadin Panimo Sour Ale
9%
Hapan Ale

Samea ja tummankuparinen. Vaahtoa ei juurikaan esiinny. Voimakkaan hapan tuoksu, missä kirpeää omenaa, hiivaa, sekä marjaisuutta. Kirpeää sitrusta maussa, sekä hapanta hiivaisuutta, taittuu herkullisen karamelliseksi. Mukavan täyteläinen ja matalan pistelevä hapokkuus. Jälkimaussa reilusti sitruunaista happamuutta, sekä toffeeta. Aivan helkutin upea olut, tässäkin alkoholi upottautuu mahtaviin makuihin. Mielestäni paras StaPan olut, vaikka Katariina IS herkkua olikin. (44)


Neljän aikaan porukkaa jo kohtalaisesti ja ilma mitä hienoin.


  
Jatkuu...


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti