torstai 1. elokuuta 2013

Brooklyn Black Ops

Imperial Stout
10,5%
USA/New York, Brooklyn
Brooklyn Brewery
0,75l

Alko Munkkivuori 26,90e/0,75l

-Vintage 2012-
Olipahan mukava yllätys, että saatin näinkin harvinainen tuotos monopolin hyllyille ja vielä arkadian ulkopuolelle. Kyseessä siis Brooklyn panimon Imperial Stout, mitä ei ole "olemassa" ja vain 1000 laatikkoa..? Tynnyritettyjen oluiden ystävänä ei tullut mieleenkään jättää tätä tapausta väliin. Liekö jokainen erä vielä kypsytellään Woodford Reserven tynnyreissä 4 kuukautta? Humalat: Willamette, EKG (East Kent Goldings), maltaina: Maris Otter, -kristalli, -Weyerman wheat, -Pilsner, -suklaa ja mustamaltaat, sekä paahdetut ohrat.

Huoneenlämpöinen Black Ops kaatuu lasiin sysimustana ja pinnalle muodostuu muutaman sentin paksuinen, ruskea ja melko kestävä vaahtokerrostuma. Tuoksussa mietoa bourbonia, vaniljaa, kevyttä palaneisuutta ja makeaa karamellisuutta, todella miellyttävän tasapainoinen. Maussa aluksi paahteista maltaisuutta ja makeutta, mutta taittuu pehmeän toffeiseksi ja hedelmäisen hiivaiseksi, bourbon ei käy liian agressiiviseksi vaan pysyy miellyttävän vaniljaisena ja puumaisena. Tuntumaltaan ei ole kovinkaan täyteläinen, mitä olisi saanut olla ja hapokkuutta shampanjahiivasta kertynyt hieman liikaa makuuni, mutta jälkimaussa pehmeän vaniljainen viskisyys on aivan fantastinen ja pitkäkestoinen, myös kevyttä humalan katkeroakin ja hentoa alkoholisuuttakin on lopussa havaittavissa. Aivan huippu olut! Jos joltain jäänyt vielä maistamatta, niin kipinkapin hakemaan. Taitaa vielä 10plo:a jostain päin Suomea löytyä. Onneksi pullo vielä kellarissa myöhempiä hetkiä varten.
Oo:(0-50)  RB       



2 kommenttia:

  1. Pitkään pähkäilin aionko ostaa ollenkaan kalliin hinnan vuoksi ja tuo ohuus on minua jäänyt vaivaamaan mitö muut ovat raportoineet, mutta ilmeisesti kyseessä ohuudesta riippumatta loistava olut. Tosiaan pitkään pähkäili. Ja tarkkailin kotikaupungin saldoja, kunnes niitö ei enää täällä ollut. Sitten vain tuli mieleen eräs päivä ja tarkistin tilanteen Alkon sivuilta ja taisi olla 14 pulloa jäljellä, kun päätin pyytää myymäläsiirtona lähimpään Alkoon. Nyt saa odotella rauhassa tuolla "kellarissa" korkkaamista.

    Sitä mietin ja kun tuossa ei mitään parasta ennen päiväystä näkynyt pullossa (puusilmä?) niin mitenköhän hyvin tuo kestää kypsyttämistä?

    VastaaPoista
  2. Pullossa ei tosiaan merkintöjä näkynyt, mutta onhan noihin Imperial stouteihin lyöty aina vähintään se 5v bbe. Sitä en tiiä paraneeko ne mitenkä, mutta sitähän tässä yritetään ottaa selvää. Eiku hyviä oluthetkiä vaan, jos pullon tätä sait.

    VastaaPoista