keskiviikko 7. elokuuta 2013

Cantillon Gueuze

Lambic(Gueuze)
5%
Belgia/Brysseli
Cantillon
0,75l

Ulkomailta/Alkot (7.02e/0,375l)

Omat Lambic kokemukseni ovat jääneet todella vähäisiksi, ei siksi etteikö olisi hyvää, vaan siksi että saatavuus alkoista on erittäin vähäistä ja saamattomuuteni mennä olutravintoloihin sitä juomaan on sitäkin suurempaa. Muutamat perus Cantillonit kuitenkin on päästy maistamaan ja joitain vähän parempia sitten kavereiden kesken järjestetyissä maisteluissa. Tämä Gueuze on tilattu muutama vuosi sitten saksasta ja parasta ennen taisi olla joskus 2030, niin melko tuoretta on tavara vielä. Lambicin valmistukseen käytettäviä ainesosia ovat: vesi, ohramallas, vehnä, sekä humalat. Villihiivat ja bakteerit saavat lambicin käymään, eli vierteeseen ei lisätä lainkaan hiivaa. Gueuze-Lambic on sekoitus nuoresta, sekä vanhemmista lambiceista. Olut on 100% luomua. 

Kuparinen ja kirkas olut. Runsaasti hiilihappoja, mutta vaahtoa muodostuu pinnalle vain niukasti ja katoaa nopeasti. Tuoksultaan Gueuze on todella happaman omenainen, myös runsasta sitruunaista kirpeyttä, sekä maltaisuutta. Maussa samaa happamuutta, kuivaa valkoviinimäisyyttä, kellarimaista ummehtuneisuutta, sekä viljaisuutta. Kevyt ja raikas tuntuma. Kirpeyttä ja happamuutta piisaa reilusti, kohtalaisen makea myöskin. Hapokkuus erittäin runsasta, mikä tekee juomisesta petollisen helpon. Lopussa kohtalaista ja kevyttä katkeroa nielussa. Jälkimakua ei juurikaan esiinny. Lämmetessä ja happojen hälvetessä muuttuu hieman tunkkaisemmaksi, mutta menee niin kesällä helteillä, kuin talvella pakkasilla. On se vaan hyvää. 
Oo:(0-50)  RB 


2 kommenttia:

  1. Koska perinteisessä Gueuzessa käytetään vanhentuneita humalia, ei niistä pitäisi tulla makuun katkeroita juuri lainkaan jollei ollenkaan. Lopun katkeruuden vaikutelma tullee siis jostain muusta, varmaankin happamuudesta. Cantillonilla on sitten kyllä mm. Cuvée Saint Gilloise, jossa kuivahumaloinnissa käytetyt tuoreet humalat maistaa selvästi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta, taas tuli opittua oluista uutta. Tuo Saint Gilloise olisi vielä varastossa, joten pitää ottaa varmaan testiin.

    VastaaPoista