maanantai 28. lokakuuta 2013

Nøgne Ø tasting - Suomen Olutexpo 2013


Taannoin järjestetyillä Suomen Olutexpoilla pidettiin, vain kaksi olut tastingiä, joista molemmat lauantaina. Liput näihin maisteihin tuli myyntiin samana päivänä, heti ovien auetessa klo.12, eli ennakkoon niitä ei pystynyt varaamaan. Itse en päässyt ihan näin aikaseen paikalle, mutta pari juovoa oli niitä kyttäämässä ja näin ollen pääsin toiseen "kattaukseen" mikä alkoi klo.16. Molemmat tastingit tuli pitämään, toinen Nøgnen perustajista ja panimomestari: Kjetil Jikiun ja lopuista järjestelyistä vastasi Pikkulintu.
Maistelussa oli neljä Nøgne Ø:n olutta, joista vain Imperial Premiant India Pilsner oli ennestään tuttu. Muut oluet olivat: Kriek of Telemark, sekä #1000 & #1001.

Ensimmäisenä maistissa oli: 

Imperial Pils
9%
IBU:60

Vahva pilssi, mikä on humaloitu uudella Tsekkiläisellä humalalajikkeella: Premiant
Samea ja oranssinen. Hyvin hedelmäinen ja happaman hiivainen tuoksu, myös alkoholia tuntuvasti. Maultaan saippuainen, mideon hedelmäinen ja viinainen. Makea ja keskitäyteläinen, matalalla hiilihapokkuudella. Ei kovinkaan miellyttävä. (31)

Sour Ale
7%
IBU:25

Oluen happamat kirsikat tulevat Gvarvin kylästä, Telemarkista.
Samean punaviinin värinen. Tuoksultaan kirpeän ja happaman kirsikkainen, mehumainen. Oikein miellyttävä. Maultaan myös happaman kirsikkainen ja todella kirpeä, ei juurikaan hiivaisuutta. Ehkä 0,5l kävisi tökkimään melko nopeasti. Helppo juotava ja alkoholi piilossa, hiilihapot jäi kuitenkin hieman niukaksi. Hyvä hapan kriek! (37)

Nøgne Ø #1000
Aromatisoitu olut
10%
IBU:50

1000 batch tuli täyteen Nøgnella heinäkuussa ja tämän kunniaksi pantiin kaksi olutta (#1000&#1001) Molemmat oluet ovat maustettu itämaisittain ja inspiraatio näihin tuli arabialaisesta satukokoelmasta: Tuhat ja yksi yötä.

#1000 oli sameahko ja kellertävä, Tripel-tyylinen olut. Tuoksussa voimakkaasti itämaista mausteisuutta; inkivääriä, sahramia ja sitrusta. Uutta meikälle. Maussa myös runsaasti mausteisuutta, eikä oikein sopinut makuuni, ehkä odotti liikoja. Alkoholi ei maistunut, mutta lämmitti rintaa mukavasti, myös tuntuma oli miellyttävän täyteläinen ja makea. Ei iskenyt. (34)

Nøgne Ø #1001
Aromatisoitu olut
10,01%
IBU:50

#1001 puolestaan, todella tumma Stout-tyylinen olut. Tuoksussa vaniljaa, marjaisuutta, sekä miellyttävää paahteisuutta. Maussa salmiakkia, ohutta savuisuutta, makeaa kahvisuutta ja mausteisuutta. Ilmeisesti pantu samoja mausteita käyttäen, mutta tässä jää selvästi mausteisuus taka-alalle, mikä oli omaan makuuni hyvä. Runsaan täyteläinen tuntuma ja aivan tolkuttoman makea, myös alkoholi pysyy piilossa. Yrttisiä mausteita tulee enemmän jälkimaussa esille. Parempi kuin edellinen, mutta vähän turhan makea. (36)



Oli hieno kokemus kuulla Nøgnesta ja kattauksen oluista, itse perustajan kertomana. Kriek of Telemark oli mielestäni maistuvin, vaikka yksikään näistä ei säväyttänyt sen kummemmin. #1000 ja #1001 tulee tuskin enää uudestaan maistettua. Tilaisuuden jälkeen Pikkulinnun tiskiltä haetut Nøgne Ø:n Special Holiday Ale, Sour Brown ja Aurora Australis olivat puolestaan paljon maukkaampia. Loistavat festarit kuitenkin ja loistavat oluet, viskejä unohtamatta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti