keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Syksyn Olutilta 2013


Viime lauantaisessa olutiltamassa tuli juotua todella upeita oluita ja illan ensimmäisenä narahti auki San Diegolaisen AleSmithin arvostettu Speedway Stout, mikä on Ratebeer top 50 -listalla sijalla 8. Tästä se lähtee..

AleSmith Speedway Stout
Imperial Stout
12%
USA/San Diego, California
0,75l

Mustaa olutta, keskikokoisella ja kestävällä beigellä vaahtopäällä. Tuoksussa hedelmäistä hiivaa, kevyttä ja paahteista maltaisuutta, sekä tukevaa alkoholisuutta. Maultaan kypsän hedelmäinen ja miedon savuinen, mistä taittuu mukavan suklaiseksi, sekä runsaan kahviseksi, mutta alkoholia myös liikaa. Tuntumaltaan kuitenkin erittäin täyteläinen ja mietokuplainen, makeutta olisi voinut olla enemmän. Voimakas ja pitkä humalan katkero, kera suklaisen jälkimaun saattelee tämän hienon oluen loppuun. Aavistuksen turhan viinainen, mutta toivomme että saadaan vielä alkoon ja uusintaan.  Oo, RB (40)

Tukevan Imperial Stoutin jälkeen siirryttiin hieman vaaleampaan, mutta ei kevyempään, sillä vuorossa oli Mikkellerin ja Three Floydsin kollaboraatio: Boogoop. De Profeilla pantu Barley Wine, minkä valmistuksessa on käytetty tattaria. Boogoop on goop -sarjan neljäs olut.

Mikkeller/Three Floyds Boogoop
Barley Wine
10,4%
Tanska/kööpenhamina
USA/Indiana, Munster
0,75l

Samea ja punertavanruskea, tiiviillä, sekä kestävällä vaahdolla. Tuoksussa kypsää ja makean trooppista hedelmäisyyttä, sekä havuisuutta. Hyvinkin miellyttävä. Maultaan hiivainen ja runsaan makean maltainen, missä saippuaisuutta ja aavistus vihannesta (porkkanaa). Erittäin haastava, eikä raikkautta maussa juuri ollut. Makea ja melko täyteläinen tuntuma, matalalla, mutta todella pistelevällä hiilihappoisuudella. Greippistä humalointia tuntui riittävän loputtomiin. Hyvä tuoksu antoi odottaa muuta, mutta maussa ei sama hedelmäisyys jatkunut. Plussaa kuitenkin humaloinnille ja tuntumalle. RB (37)

Seuraavaksi pöytään lyötiin humalaa, aina 1000 ibun verran.. Oikea ja alkuperäinen Mikkeller 1000 IBU, eikä tosiaan mikään 4,9% ultramate. Tyylikkääseen paperikääröön pakattuja pulloja aina kaksin verroin.

Mikkeller 1000 IBU
Double IPA
9,6%
Tanska/kööpenhamina
0,375l

Tummankuparinen, runsaalla hiivalla, sekä pitkäkestoisella tiiviillä vaahdolla. Voimakkaan greippistä ja havuista tuoksua, myös makeaa maltaisuutta ja kypsää hedelmäisyyttä. Maussa tymäkkä humalointi potkaisee mukavasti, mutta antaa nopeasti periksi ja taittuu miellyttävän hedelmäisen hiivaiseksi ja greippiseksi, myös saippuiasuus pysyy poissa. Hyvin täyteläinen ja makea tuntuma, alhaisilla hiilihapoilla. Kuivattava katkero jää nieluun ja pysyy. Olisi kaivannut hieman lisää happoja, mutta ok humalapommi näinkin. Oo, RB (38)

Muutama tuhti ja tukeva alla, joten pari seuraavaa oli hieman kevyempiä. Ensin aukesi To Øl Sans Frontiére, minkä jälkeen tuli Jolly Pumpkin La Roja. Sans Frontiére on Belgityylinen Ale, minkä humalina on käytetty eurooppalaisia continental -lajikkeita (Terrnanger, Spalt, Hallertauer ja Saaz). 

To Øl Sans Frontiére
Belgityylinen Ale
7%
Tanska/Kööpenhamina
0,75l

Kirkkaan kuparinen olut, runsaalla ja kestävällä vaahdolla. Happaman belgihiivainen tuoksu, missä myös hedelmäisyyttä. Maultaan yrttinen ja sitruksinen, hieman parfyyminen, sekä hiivaisen hedelmäinen. Kevyen hiilihapokas tuntuma, hennolla makeudella ja ohuella humaloinnilla. Raikas ja maistuva ale, mikä taisi jäädä vähän vahvempien alle. Mielellään ottaisi uusintaan. RB (37)

Jolly Pumpkin La Roja
Sour Ale
7,2%
USA/Michigan, Dexter
0,75l

La Roja on sekoitus 2-10kk tammitynnyreissä kypsytetyistä happamista oluista. Lasissa La Roja on punertavaa ja sameaa. Nopea ja niukka vaahto käväisee pinnalla. Tuoksultaan kirpeän hiivainen ja marjainen, myös karamellistä maltaisuutta. Maultaan happaman omenaviininen, hiivainen, sekä kuivan puumainen. Makeahko ja keskitäyteläinen tuntuma, matalalla hiilihapokkuudella ja pitkällä karamellisella jälkimaulla. Helppo ja hyvänmakuinen Sour Ale, mikä oli kuitenkin liian yksitoikkoinen. Oo, RB (36)

Sitten oli aika taas siirtyä pimeälle puolelle ja antaa vuoro Belgialaiselle Yetille. Huippuhyvä Great Dividen Imperial Stout, mutta hiivana käytetty hedelmäisempää belgihiivaa.

Great Divide Belgian Style Yeti
Imperial Stout
9,5%
USA/Denver, Colorado
0,65l

Hyvin tummanruskeaa, miltei mustaa. Nopealla beigellä vaahtopäällä. Herkullinen tuoksu, missä makeaa suklaisuutta, belgihiivaista hedelmäisyyttä, sekä kevyttä paahteisuutta. Maussa hapanta ja hedelmäistä hiivaisuutta, runsasta suklaisuutta ja makeutta, sekä myöhemmin kummallista metallisuutta ja hieman alkoholia. Tuhti ja kermainen tuntuma, suuhun sopivalla hiilihapokkuudella. Tasapainoinen humalointi, mikä ei esiinny hyökkäävänä, vaan pysyttelee hienosti taka-alalla. Erittäin maistuva ja suklaaliköörinen Imperial Stoutti.
Oo, RB (43)

Oluet pysyvät mustana, mutta seuraavassa vitamiinejä hieman enemmän. 15,1% BrewDogin Dog B. Ilmeisesti sama olut, kuin aikaisemmin julkaistu Dog A. 6-vuotis juhlaolut siis kyseessä ja molemmat koirat perustuu Abstrakt sarjan AB:04. Dog B on pantu käyttämällä kaakaota, kahvia, sekä maailman vahvinta chiliä: Naga Morich. 

BrewDog Dog B
Imperial Stout
15,1%
Skotlanti/Aberdeenshire, Ellon
0,33l

Kyllä.. se on mustaa ja vaahto jää hyvin niukaksi. Tiukka paahteinen tuoksu, voimakasta happamuutta, myös runsasta alkoholia ja kahvisuutta piisaa. Maultaan Dog B on erittäin palanut, tukevan humaloinnin kera. Alkoholi pysyy maussa hienosti piilossa, mutta tuntuu lämmittävänä, vai onko se chili..? Myös herkullista suklaisuutta ja kahvia löytyy. Erittäin täyteläisen öljyinen ja makea tuntuma, miltei olemattomilla hiilihapoilla, eikä humalointikaan tule liian voimakkaana päälle. Runsas ja täyteläinen IS, missä alkoholi pysyy hienosti jemmassa, vaikka sitä löytyy. Oo, RB (40)

Panimo pysyy samana, mutta vitamiinit senkun nousee. 35% IPA tai enemmänkin likööri. jonkinlaista jäätislausta käyttämällä oluesta on saatu miltei kaikki irti. BrewDog pubissa juonut aikaisemmin Sink The Bismarckin 41%, mutta se ei hääppöistä ollut. 

BrewDog Watt Dickie
Eisbock
35%
Skotlanti/Aberdeenshire, Ellon
6ml

Tummankuparinen ja paksuhkon oloinen. Tuoksussa ihan miellyttävää hedelmäisyyttä ja maltaisuutta, mutta myös alkoholi polttaa nenäkarvoja. Maussa selvästi IPAn humalaisia piirteitä, sekä paksua liköörimäistä makeutta. Alkoholi myös lämmittämässä. Niinkuin voi olettaa, täyteläisyys on hyvin siirappista ja paksua. Lopussa kevyttä katkeroa ja sitrusta. Ihan mielenkiintoinen kokemus, mutta ei oikein säväyttänyt, parempi tosin kun Sink The Bismarck. Oo, RB (34)

Tässä vaiheessa kellokin rupesi näyttämään paljon, mutta muutamalle oli vielä hyvin aikaa. Valikoimaakin riitti vielä runsaasti ja Struisen Bourbon tynnyreissä kypsytelty Rye Tripel valikoitui seuraavaksi. 

Struise XXX Rogge Tripel (Bourbon Barrel Aged)
Tripel
10%
Belgia/Oostvleteren
0,75l

Punertavanruskeaa olutta, ohuella ja pitkäkestoisella vaahdolla. Tuoksussa runsaasti happamuutta ja kirpeää marjaisuutta, myös vaniljaista bourbonia, sekä leipäisyyttä. Maussa hapanta omenaisuutta, vaniljaa, kuivaa puumaisuutta ja runsasta hedelmäisyyttä. Keskitäyteläinen tuntuma, hyvin makea ja hiilihappoinen, mikä kuitenkin laskee nopeasti. Humalointi hyvin kevyttä, mutta löydettävissä. Muistutti enemmän hapan alea, kuin tripeliä. Bourbon kypsytys sopi todella hienosti tähän olueeseen. Oikein erikoinen ja herkullinen tapaus. RB (37)

Sitten olikin aika nauttia jälkiruoka. Roguen tuplasuklaa stoutti sai tyylikkään punaisen pullonsa kanssa olla illan viimeinen. Olueen on käytetty Hollantilaista suklaata, sekä joitain panimon omia rekisteröityjä ainesosia. 

Rogue Double Chocolate Stout
Imperial Stout
9%
USA/Newport, Oregon
0,75l

Musta IS, tiheällä ja niukalla beigellä vaahdolla. Tuoksultaan makean ja runsaan maitosuklainen, myös ohutta paahteisuutta ja toffeisuutta. Maultaan herkullisen suklainen ja mokkainen, kohtalaisella humaloinnilla ja hiivaisella happamuudella. Keskitäyteläinen tuntuma, runsaalla ja hieman paahtuneella sokerilla, hiilihappoisuus juuri suuhun sopivan kevyttä. Kokonaisuutena erittäin herkullinen jälkiruokaolut, varsinkin suklaan ystäville. RB (39) 

Tähän jälkkäriin oli hyvä päättää tämänkertaiset olutsessiot Maunulassa. Paljon jäi herkkuja juomatta, mutta paljon niitä tuli myös juotua. Varsinaista "voittajaa" ei ollut, vaan kaikki oli omalla tavallaan loistavia. Kiitokset upeista oluista ja herkullisesta Pulled Porkista kuuluu Mikolle ja c0feinille. 

   
  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti