torstai 20. maaliskuuta 2014

Coronado Idiot IPA & Ballast Point Sculpin IPA


Pikainen piipahdus Sellon William K:ssa, missä on parhaillaan menossa Oluthuoneiden IPA-viikot. Liki 15 ipan valikoimasta valikoitui kaksi San Diegolaista: Ballast Point Sculpin IPA, mikä oli niin sanotusti pakko maistos, eikä sen missaaminen ollut vaihtoehtona, mutta ennen Sculpinia vuorossa oli samasta kaupungista Coronado Idiot IPA. Tämän DIPAn 90 ibua on puserrettu: Nugget, Columbus, Centennial, Chinook ja Cascade -lajikkeista.

Coronado Idiot IPA
8,5%
USA/Coronado, California
0,355l

9,9e/0,355l (S-etukortilla)

Ulkonäöltään kirkas ja kuparinvärinen olut, kevyellä ja aika kestävällä vaahtokukalla. Tuoksultaan tämä San Diegolainen on pihkaisen havuinen ja jonkin verran myös trooppisen hedelmäinen, vaikuttaa siis oikein lupaavalta.. Maun puolella mukaan tulee myös sitrus, myöhemmin havuisuus nousee taustalta ja jää viinikumisen karkin kanssa pyörimään, myös alkoholia löytyy kohtalaisen voimakkaana ja jälkimakuun  kehittyy vielä kevyttä toffeisuutta. Kohtalaisen täyteläinen rungoltaan, hiilihappojen poreilu juuri sopivaa, rapsakka humalointi tuottaa voimakasta ja pitkäkestoista katkeroa, mutta ennen kaikkea kuivattavana. Vaikka humalaa löytyi hyvinkin paljon jäi aromipuoli kuitenkin harmillisen pliisuksi.
Oo:(0-50)  RB  (36)

Kohtalaisen Idiot IPAn jälkeen oli vuoro oluen, minkä maistamista olen odottanut pitkään. Sculpin IPA valittiin Ratebeerissä vuonna 2013 IPA -kategorian parhaaksi ja muutenkin tuntunut niittävän arvostusta. Potkua löytyy 70 ibua, mutta lajikkeista en löytänyt oikeastaan mitään tietoa.

Ballast Point Sculpin IPA
7%
USA/San Diego, California
0,355l

9,9e/0,355l (S-etukortilla)

Pitkään pysyvä pitsinen vaalea vaahto muodostuu kirkkaan kuparisen oluen päälle. Tuoksultaan raikkaan sitruksinen ja havuinen, taustalla makeaa ja kirpeää trooppista hedelmää. Maultaan hyvinkin monipuolinen: on sitrusta, havuisuutta, kypsää hedelmää ja trooppisuutta, mutta balanssi oikein loistava, toffeeta saattaa olla joillekin kuitenkin hieman liikaa. Jälkimakuun kehittyy kevyttä parfyymiä ja sekin tuntuu asettuvan heti joukkoon. Alkoholikin pysyy täysin piilossa. On tämä aivan loistavan makuinen olut! Keskitäyteläinen ja pehmeän hiilihapokas tuntuma, makeutta sopivan kevyesti ja maltillinen katkero pysyy pitkään. Tässäpä IPA, mistä löytyy runsaasti aromia loistavassa tasapainossa. Tämä olut löytää varmasti tiensä jokaisen IPA-fanin sydämmeen. Kotona rauhassa juodusta omasta pullosta olisin antanut luultavasti vielä muutaman pojon enemmän, eli sitä odotellessa...
Oo:(0-50)  RB  (43)


Moni mielenkiintoinen jäi testaamatta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti