sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Innis & Gunn Toasted Oak IPA

English Strong Ale
5,6%
Skotlanti/Edinburgh
0,33l
IBU:39

Alkon Käsityöoluet 2014 3,54e/0,33l

Muutamia vuosia sitten alkosta sai komeassa pahvilaatikossa Innis & Gunnin rommitynnyri kypsytettyä olutta, tämä oli silloin jotain aivan ainutlaatuista, myös perustuote: Oak Aged Beer piipahti usein lasissani. Jälkeenpäin I&G:n oluet ovat jäänneet unholaan uusien tuttavuuksien tieltä, mutta nyt parin vuoden tauon jälkeen, alkon käsityöolut -setissä saapui panimon Toasted Oak, tämä on setin toinen brittiläistä oluista. Tammilastupedin läpi laskettu ja 41 päivää kypsytelty mm. Bourbon tynnyeissä. Humalointi suoritettu kolmessa erässä Goldings ja Styrian Goldings -lajikkeilla. Pantu Wellparkin panimolla, Glasgow'ssa, mistä tulee myös Tennent's oluet.


Lasissa tämä Toasted Oak on kirkas ja vaaleanoranssinen. Vaahtoa muodostuu kohtalaisesti ja hyvin ilmavana, mikä katoaa kuitenkin nopeasti. Tuoksussa tuttua I&G:n makeaa toffeisuutta, mikä ei oikein säväytä. Tammista puumaisuutta kukkaisen humalan kanssa taustalla. Maussa karamellinen maltaisuus ja alkoholi päällimmäisenä, kuivaa puumaisuutta vaniljaisena heti perään. Yrttinen ja kukkainen humalointi jää todella hailakaksi, mutta peittää sopivasti ylimääräistä toffeisuutta. Tuntuma on kevyt ja runsaan hiilihapokas, ohut makeus kääntyy nopeasti happaman puolelle, tämän oluen juominen rupeaa tympimään todella nopeasti. Makua ja raikkautta saisi olla voimakkaan puumaisuuden ja toffeisen maltaisuuden joukossa paljon runsaammin. Tämä ei kyllä iskenyt pätkääkään. Kevyempien oluiden ystäville maistuu varmasti, rapsakkaa ipaa hakevat saattavat pettyä..
Oo:(0-50)  RB1 kommentti:

  1. Nimenomaan petyin humalointiin: reilummalla kädellä humaloituna ja parilla alkoholiprosentilla lisättynä tämä voisi mennä IPAsta, nyt muistuttaa lähinnä lageria. Tammitynnyrin vivahduksesta lähtee pisteet, muu onkin sitten todella ohutta.

    VastaaPoista